poniedziałek, 29 września 2008

Blyskawiczne ciasto czekoladowe Hilde




Moje dwie kolezanki w pracy zachwycaly sie ciastem czekoladowym, ktore jedna z nich zrobila w sobote. Pomyslalam, ze musze sprobowac. Ciasto jest smiesznie proste w wykonaniu a jednoczesnie smakuje wysmienicie! Lubie takie szybkie przepisy. Sami sprobujcie...

Ciasto:
  • 200 ml cukru
  • 3 jajka
  • 450 ml maki
  • 150 ml mleka
  • 150 g margaryny
  • 2 lyzeczki cukru waniliowego
  • 2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 1 lyzka kakao
Polewa:
  • 200 g cukru pudru
  • 1 lyzka kakao
  • 4 lyzki mocnej jeszcze cieplej kawy
  • 4 lyzki rozpuszczonej margaryny
  • 2 lyzeczki cukru waniliowego
Ubic jajka z cukrem. Rozpuscic margaryne i dodac do niej mleko. Do jajek i cukru dodawac naprzemian troche rozpuszczonej margaryny oraz maki polaczonej z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Na koniec wmieszac kakao. Im dluzej bedziemy miksowac wszystkie skladniki tym bardziej puszyste ciasto nam wyjdzie.
Skladniki na polewe dobrze wszystkie wymieszac i wylac na jeszcze cieple ciasto - wtedy najlatwiej jest rozprowadzic! Na wieksza blaszke mozna po prostu podwoic porcje i ciasta i polewy.



2 komentarze:

Majana pisze...

O mniam! Ależ pięknie czekoladowo u Ciebie! Cudowne ciasto, na pewno obłędnie smakuje :) Pozdrawiam.

piorkiem-i-kawa pisze...

Wszystko pięknie tylko ile to się powinno piec i w jakiej temperaturze?:D

Moje ulubione