piątek, 3 października 2008

Strucla z jablkami



Dzis mam do zaproponowania moja wlasna strucle z jablkami! Ciasto zrobilam wedlug przepisu na drozdzowki z makiem od Dorotki. To ciasto jest po prostu rewelacyjne samo w sobie - pieknie puszyste i wyrasta po prostu w oczach... A do tego juz tylko moje ulubione, lekko podsmazone jablka. Takie polaczenie to po prostu bajka - ciasto drozdzowe i jabluszka!!!

Skladniki:
  • 75 g margaryny lub masla
  • 250 ml mleka
  • 25 g swierzych drozdzy (lub polowe instant)
  • szczypta soli
  • 70 g cukru
  • 500 g maki pszennej
  • ja dodalam jeszcze 1 jajko
  • 3-4 dosc spore jablka
  • 2 lyzki cukru
  • 1 lyzeczka cynamonu
Tłuszcz roztopić, dodać mleko, podgrzać do letniej temperatury (nie może być gorące!). Dodać drożdże, rozpuścić. Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto, aż będzie gładkie. Odłożyć przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (u mnie to bylo okolo 1,5 h). W miedzy czasie obrac jablka i pokroic w kostke a nastepnie dodac 2 lyzki cukru i cynamon. Dokladnie wymieszac i krotko podsmazyc, tylko do momentu zeszklenia jablek. Ciasto podzielic na 2 czesci i rozwalkowac na placki o grubosci okolo 2 cm. a nastepnie nalozyc na nie ostygniete juz jablka i zwinac w rolke. Tak zwiniete ciasto wlozyc do keksowek i odstawic jeszcze na okolo 30 min. Po tym czasie posmarowac strucle rozbeltanym jajkiem i wstawic do nagrzanego piekarnika. Piec okolo 30 min w temp. 200 stopni C.



1 komentarz:

majana pisze...

Wygląda pięknie!!! :)) I ma w sobie to co lubię - jabłuszka i cynamon :) Pozdrawiam.

Moje ulubione