Dzis mam do zaproponowania moja wlasna strucle z jablkami! Ciasto zrobilam wedlug przepisu na drozdzowki z makiem od Dorotki. To ciasto jest po prostu rewelacyjne samo w sobie - pieknie puszyste i wyrasta po prostu w oczach... A do tego juz tylko moje ulubione, lekko podsmazone jablka. Takie polaczenie to po prostu bajka - ciasto drozdzowe i jabluszka!!!
Skladniki:
- 75 g margaryny lub masla
- 250 ml mleka
- 25 g swierzych drozdzy (lub polowe instant)
- szczypta soli
- 70 g cukru
- 500 g maki pszennej
- ja dodalam jeszcze 1 jajko
- 3-4 dosc spore jablka
- 2 lyzki cukru
- 1 lyzeczka cynamonu
Tłuszcz roztopić, dodać mleko, podgrzać do letniej temperatury (nie może być gorące!). Dodać drożdże, rozpuścić. Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto, aż będzie gładkie. Odłożyć przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (u mnie to bylo okolo 1,5 h). W miedzy czasie obrac jablka i pokroic w kostke a nastepnie dodac 2 lyzki cukru i cynamon. Dokladnie wymieszac i krotko podsmazyc, tylko do momentu zeszklenia jablek. Ciasto podzielic na 2 czesci i rozwalkowac na placki o grubosci okolo 2 cm. a nastepnie nalozyc na nie ostygniete juz jablka i zwinac w rolke. Tak zwiniete ciasto wlozyc do keksowek i odstawic jeszcze na okolo 30 min. Po tym czasie posmarowac strucle rozbeltanym jajkiem i wstawic do nagrzanego piekarnika. Piec okolo 30 min w temp. 200 stopni C.
1 komentarz:
Wygląda pięknie!!! :)) I ma w sobie to co lubię - jabłuszka i cynamon :) Pozdrawiam.
Prześlij komentarz