środa, 17 września 2008

Chleb pszenny



Wczoraj pieklam chleb z maki wylacznie pszennej, bazowany na tym samym przepisie Liski, ktory uzylam do pieczenia bulek. Troszeczke go tylko zmienilam - nie dodalam drozdzy a czesc maki wymienilam na razowa. To moje pierwsze wlasne eksperymenty przy chlebie i musze przyznac, ze efekt mi sie podobal, a przede wszystkim smakowal. Chleba juz prawie nie ma wiec dzis nastawiam na kolejny...
  • 150 g zaczynu zytniego
  • 350 g maki pszennej
  • 200 g maki pszennej razowej
  • 300 g wody
  • 1 lyzeczka soli
Wszystkie skladniki polaczyc aby powstalo dosc geste ciasto. Przykryc i odstawic na okolo 4 h do wyrosniecia. Po uplywie tego czasu formowac bohenek lub wlozyc ciasto do formy. Spryskac nastepnie olejem (mozna tez posypac czym kto lubi) i dac mu jeszcze rosnac okolo 2 h.
Nagrzac piekarnik do temp. 220 stopni C i piec okolo 45 minut.


1 komentarz:

majana pisze...

Wygląda ślicznie! Oj, zjadłoby się, zjadło ! :)) Widzę,ze specjalizujesz sie w pieczeniu chlebka :)) Pozdrawiam.

Moje ulubione