Wczoraj mialam ochote na cos dobrego wiec wyprobowalam kolejny przepis. Smultringer to takie mini donuts, ktore sa przepyszne swieze ale tez i nastepnego dnia dobrze smakuja. Tutaj sa tradycyjnym wypiekiem Bozonarodzeniowym ale mozna je tez spotkac na wszelkiego rodzaju jarmarkach. Sa niestety dosc tluste poniewaz smazy sie je w tluszczu jak paczki ale ja je po prostu nawlekam na drewniana lyzke zawiweszona nad garnkiem i tak sobie wisza, az caly tluszcz skapie.
- 3 jajka
- 375 g cukru
- 500 ml kwasnej, gestej smietany
- 50 g masla lub margaryny
- 1/2 lyzeczki kardamomu
- 750 g maki
- 2 lyzeczki sody oczyszczonej
- tluszcz do pieczenia
2 komentarze:
Wyglądają pysznie ! :)) Podoba mi sie Twoj sposób pieczenia ich. :)) Pozdrawiam.
Super napisane. Musze tu zaglądać częściej.
Prześlij komentarz