piątek, 14 listopada 2008

Migdalowe muffinki z cytryna



Od razu spodobal mi sie przepis Nigelli, ktory zobaczylam u Dorotki, na ciasto migdalowe z cytryna. Postanowilam sama sprobowac, a ze dlugo u nas nie bylo muffinek wiec zdecydowalam sie na ta forme tym razem... Ciasta wystarczylo mi na 17 muffinek. Smakuja bosko a ze ja kocham marcepan nie moglam obok tego przepisu przejsc obojetnie...

Składniki:

  • 200 g miękkiego masła (w oryginale: 225 g)
  • 180 g drobnego cukru (w oryginale: 225 g)
  • 4 duże jajka
  • 50 g mąki
  • 225 g zmielonych migdałów
  • pół łyżeczki ekstraktu migdałowego
  • otarta skórka i sok z 2 cytryn ( ja dalam tylko sok)

Zmiksować masło i cukier razem, aż do białości. Wbijać jajka, jedno po drugim, nadal miksując; po każym jajku dodawać 1/4 mąki, aż cała zostanie zużyta. Potem dodać migdały, ekstrakt z migdałów, skórkę z cytryny i sok, delikatnie zmiksować (na wolnych obrotach) lub wymieszać. Ciasto podzielic w foremki do muffinek (u mnie silikonowe) do 3/4 objetosci. Ja je jeszcze posypalam platkami migdalow.

Piec około 25 minut w temperaturze 180ºC. Piec należy do tzw. suchego patyczka, wtedy muffinki sa gotowe.


3 komentarze:

iis111 pisze...

tez je planuje upiec:)

Eliza pisze...

Goraco polecam bo sa na prawde niebianskie!!! Jesli jak ja jestes fanka marcepana...

Majana pisze...

Super wyglądają! :)

Moje ulubione