Moznaby to rownie dobrze nazwac sernikiem na zimno albo ciastem fromage... Jest to raczej deser niz ciasto, ktory jest lekki, puszysty i doslownie rozplywa sie w ustach!
Ale co tam nie bede wiecej opisywac moich doznan kulinarnych. To trzeba po prostu sprobowac samemu!
Ale co tam nie bede wiecej opisywac moich doznan kulinarnych. To trzeba po prostu sprobowac samemu!
Ciasto:
Masa fromage:
- 1 jajko
- 50 ml cukru
- 2 lyzki maki ziemniaczanej
- 2 lyzki maki
- 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
Nastawic piekarnik na 200 stopni C a nastepnie wysmarowac forme (moja ma przekroj 24 cm). Mozna ja wysypac bulka tarta lub kasza manna. Jajko utrzec z cukrem na puszysta mase. Przesiac maki oraz proszek do pieczenia i dokladnie wymieszac. Wylac ciasto na dno formy i piec okolo 7-8 minut w dolnej czesci piekarnika.
Potrzebne nam beda:- ciastka rurki (najlepiej o smaku czekoladowym)
Masa fromage:
- 3 lyzeczki zelatyny (rozpuscic w 400 ml goracej wody)
- 3 jajka
- 100 ml cukru
- 250 ml mleka
- 150 g ciemnej czekolady
- 300 ml quarku lub serka homogenizowanego
Rozpuscic zelatyne i odstawic do ostygniecia. Zmiksowac jajkacukier i mleko w garnku i podgrzewac ciagle mieszajac do momentu az krem zacznie gestniec. Zdjac garnek z palnika i dodac zelatyne oraz czekolade pokruszona w drobne kawaleczki. Mieszac az calosc sie rozpusci. Odstawic do ostygniecia. Dodac nastepnie quark i delikatnie wymieszac. Wylac powstala mase na spod i wyrownac powierzchnie. Odstawic nastepnie do lodowki. Fromage potrzebuje okolo 2 godzin na zastygniecie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz