wtorek, 2 grudnia 2008

Sjokolade-charlotte

Moznaby to rownie dobrze nazwac sernikiem na zimno albo ciastem fromage... Jest to raczej deser niz ciasto, ktory jest lekki, puszysty i doslownie rozplywa sie w ustach!
Ale co tam nie bede wiecej opisywac moich doznan kulinarnych. To trzeba po prostu sprobowac samemu!
Ciasto:
  • 1 jajko
  • 50 ml cukru
  • 2 lyzki maki ziemniaczanej
  • 2 lyzki maki
  • 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
Nastawic piekarnik na 200 stopni C a nastepnie wysmarowac forme (moja ma przekroj 24 cm). Mozna ja wysypac bulka tarta lub kasza manna. Jajko utrzec z cukrem na puszysta mase. Przesiac maki oraz proszek do pieczenia i dokladnie wymieszac. Wylac ciasto na dno formy i piec okolo 7-8 minut w dolnej czesci piekarnika.
Potrzebne nam beda:
  • ciastka rurki (najlepiej o smaku czekoladowym)
Ciastka przedzielic na pol - powinny byc okolo 5 cm wysokie. i rozlozyc je dookola formy.

Masa fromage:
  • 3 lyzeczki zelatyny (rozpuscic w 400 ml goracej wody)
  • 3 jajka
  • 100 ml cukru
  • 250 ml mleka
  • 150 g ciemnej czekolady
  • 300 ml quarku lub serka homogenizowanego
Rozpuscic zelatyne i odstawic do ostygniecia. Zmiksowac jajkacukier i mleko w garnku i podgrzewac ciagle mieszajac do momentu az krem zacznie gestniec. Zdjac garnek z palnika i dodac zelatyne oraz czekolade pokruszona w drobne kawaleczki. Mieszac az calosc sie rozpusci. Odstawic do ostygniecia. Dodac nastepnie quark i delikatnie wymieszac. Wylac powstala mase na spod i wyrownac powierzchnie. Odstawic nastepnie do lodowki. Fromage potrzebuje okolo 2 godzin na zastygniecie.

U mnie niestety ciastka nie byly wystarczajaco rowne wiec fromage wylal sie rowniez poza, ale ciastka powinny utworzyc kant. Jak mi sie uda nastepnym razem to zrobie nowe zdjecia...

Brak komentarzy:

Moje ulubione