niedziela, 29 marca 2009

Jablecznik na szybko


Dawno juz nie mialam okazji czegos tutaj dorzucic ale teraz jest - jablecznik z mojego wlasnegopomyslu, albo raczej zklecony z kilku przpisow. Ciacho jest bardzo puszyste i delikatne - jak prawdziwy biszkopt a do tego cudnie pachnace cynamonem jabluszka! Dla mnie wystarczy!


Skladniki:
  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • 100 g maki
  • 100 g maki ziemniaczanej
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • 100 ml mleka
  • mus jablkowy przygotowany z cynamonem

Jajka zmiksowac na puszysta mase z cukrem a nastepnie dodawac powoli suche skladniki na zmiane z mlekiem. Wszystko dokladnie wymieszac.

Wylac 2/3 ciasta na blache i piec przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Wyjac podpieczone ciasto z piekarnika, wylozyc na nie jablka i zalac reszta ciasta. Piec jeszcze przez okolo 15 minut, nie dluzej zeby nie wyschlo za bardzo.




9 komentarzy:

Olalala pisze...

Wygląda cudnie :). Narobiłaś mi wielkiej ochoty na taki jabłecznik :). Mniam!

majana pisze...

Nie ma to jak pyszny jabłecznik! Mniam :)

majana pisze...

Wesołego Alleluja! :))

Agatek pisze...

Zdrowych, radosnych i spokojnych Świąt !

krystyna pisze...

Jabłecznik to moje ulubione "słodkie" jedzonko.
Twój jest znakomity!

Dzieki!
Pozdrawiam!

Fiolunka pisze...

Świetny przepis, nareszcie znalazłam idealny dla mnie :) od dawna mam smaka na szarlotkę. Pozdrawiam.

Olciaky pisze...

Gudeli,
dlaczego nie piszesz nowych notek!:(
ach.. jaka szkoda!
Ps: Mam coś dla Ciebie (może to zmotywuje Cię do powrotu:P)
mam dla ciebie prezent- http://waniliowachmurka.blox.pl/2009/08/Dziekuje-One-lovely-blog-award-Chleb-tostowy.html
Pozdrówka ciepłe.

majana pisze...

Gudeli, nie ma Cie tak długo, mam nadzieje,ze wszystko w porządku.
Zyczę Tobie i Twoim Bliskim wesołych Świąt Bozego Narodzenia!:))

ewa.ejdowska pisze...

uwielbiam jabłecznik pozdro Wiosenny Szczypiorek

Moje ulubione