wtorek, 10 marca 2009

Zupa klopsowa

U nas znow dzis krolowala zupka klopsowa. Tym razem jednak nie pomidorowa. A i klopsiki z miesa mielonego z kurczaka tym razem... Przygotowanie zajmuje zaledwie 30 min. Goraco polecam.
Skladniki:
  • 500 g miesa mielonego z kurczaka
  • 3 lyzki kaszy manny
  • jajko
  • sol i pieprz do smaku
  • 2 marchewki
  • 1 duza cebula
  • natka pietruszki
  • kostka rosolowa
  • maka do zageszczenia
  • lyzka gestej smietany
Mieso mielone wymieszac z kasza manna, jajkiem a nastepnie doprawic do smaku. Uformowac klopsy. Cebule i marchewke zetrzec lub bardzo drobno pokroic, zeszklic na masle a nastepnie zalac bulionem przygotowanym wczesniej z kostki rosolowej. Dodac klopsy i gotowac okolo 20 minut. Na koniec dodac natke pietruszki, zagescic i dodac smietane. My taka zupke najbardziej lubimy z makaronem!
Smacznego!

2 komentarze:

asieja pisze...

pyszności:-)

Poranna pisze...

dość podobną zupę robi moja mama, tylko jest raczej słodko-kwaśna i bez makaronu; zamiast tego, mama gotowała ziemniaki, z których robiła puree ze skwarkami i podawała je na osobnym talerzu; bardzo lubię te zupę właśnie za to, że jest lekka, a jednak sycąca; aha, w dzieciństwie nazywaliśmy ją "zupą kulkową", ze względu na klopsiki :o)

Moje ulubione