U nas znow dzis krolowala zupka klopsowa. Tym razem jednak nie pomidorowa. A i klopsiki z miesa mielonego z kurczaka tym razem... Przygotowanie zajmuje zaledwie 30 min. Goraco polecam.Skladniki:
- 500 g miesa mielonego z kurczaka
- 3 lyzki kaszy manny
- jajko
- sol i pieprz do smaku
- 2 marchewki
- 1 duza cebula
- natka pietruszki
- kostka rosolowa
- maka do zageszczenia
- lyzka gestej smietany
Mieso mielone wymieszac z kasza manna, jajkiem a nastepnie doprawic do smaku. Uformowac klopsy. Cebule i marchewke zetrzec lub bardzo drobno pokroic, zeszklic na masle a nastepnie zalac bulionem przygotowanym wczesniej z kostki rosolowej. Dodac klopsy i gotowac okolo 20 minut. Na koniec dodac natke pietruszki, zagescic i dodac smietane. My taka zupke najbardziej lubimy z makaronem!
Smacznego!

2 komentarze:
pyszności:-)
dość podobną zupę robi moja mama, tylko jest raczej słodko-kwaśna i bez makaronu; zamiast tego, mama gotowała ziemniaki, z których robiła puree ze skwarkami i podawała je na osobnym talerzu; bardzo lubię te zupę właśnie za to, że jest lekka, a jednak sycąca; aha, w dzieciństwie nazywaliśmy ją "zupą kulkową", ze względu na klopsiki :o)
Prześlij komentarz