Jakos tak sie rozpedzilam i nie moge sie powstrzymac, zeby nie upiec czegos z jablkami...
Musze przyznac, ze ta rolada jest wylacznie moja wlasna (zmodyfikowalam kompletnie przepis znaleziony w tutejszej gazecie) i to robi ja jeszcze dla mnie cenniejsza. Ciasto jest cudownie puszyste i wilgotne a jednoczesnie lekkie jak piorko! Jest naturalnie bezglutenowe co robi je jeszcze cenniejszym...
Poza tym jest to dla mnie zdecydowanie najlatwiejsze ciasto, ktore na dodatek jest gotowe w zaledwie 25-30 minut! Super ciasto dla niespodziewanych gosci...
Goraco polecam.Poza tym jest to dla mnie zdecydowanie najlatwiejsze ciasto, ktore na dodatek jest gotowe w zaledwie 25-30 minut! Super ciasto dla niespodziewanych gosci...
- 4 jajka
- 110 g cukru
- 60 g maki ziemniaczanej
- 1 lyzeczka proszku do pieczenia
- 3 duze jablka
- cukier i cynamon do jablek
- garstka pokrojonych w cienkie paseczki/platki migdalow
Nastawic piekarnik na 200 stopni C. Utrzec jajka z cukrem tak zeby powstala puszysta masa. Ja w trakcie ucierania przez mikser jajek z cukrem obieralam jablka. Do powstalej puszystej masy dodac powolutku make ziemniaczana polaczona z proszkiem do pieczenia, ciagle ucierajac. Wylozyc ciasto na najwieksza forme wylozona papierem do pieczenia i piec okolo 8-10 min w temp 200 stopni C. U mnie w dolnej czesci piekarnika.
Na blacie rozlozyc recznik kuchenny i posypac go platkami migdalow. Wyjac ciasto z piekarnika i wylozyc je na obsypanym migdalami reczniku kuchennym. Delikatnie zdjac z ciasta papier do pieczenia i przykryc z powrotem blacha. Pozostawic tak do ostygniecia.
Jablka pokroic w kostke i poddusic razem z 1 lyzka cukru i cynamonem. Tak powstala mase wylozyc na ciasto i zwinac w rulon.
Na blacie rozlozyc recznik kuchenny i posypac go platkami migdalow. Wyjac ciasto z piekarnika i wylozyc je na obsypanym migdalami reczniku kuchennym. Delikatnie zdjac z ciasta papier do pieczenia i przykryc z powrotem blacha. Pozostawic tak do ostygniecia.
Jablka pokroic w kostke i poddusic razem z 1 lyzka cukru i cynamonem. Tak powstala mase wylozyc na ciasto i zwinac w rulon.
4 komentarze:
Wygląda smakowicie! Lubię ciasta z jabłkami, ale rolady jeszzcze nie robiłam. Moze niedlugo sie skuszę :) Tyko,ze mam tyle przepisów do wyprobowania,ze nie wiem kiedy hi hi ;)))
Pozdrawiam.
Dziekuje Majanko. Mnie to ciasto po prostu zaskoczylo od pierwszego upieczenia! Jest na prawde warte polecenia. No i do tego niesamowicie szybkie i proste...
Sliczna ta rolada:)
Ostatnio nawet miałam ochotkę zrobić taką właśnie roladę ze względu na dużą ilość jabłek - z ogrodu:)
ale jakoś tak nie moge się zebrać..:PDobrze,że przynamniej mam przepis:)
www.waniliowachmurka.blox.pl
Prześlij komentarz