Mialam ochote sprobowac w tym roku nowy piernik na swieta i tak tez zrobilam... Co prawda do swiat daleko a piernika juz nie ma ale bedzie powtorka! Tak niesamowicie pachnialo swietami podczas pieczenia, ze nareszcie czuje ze swieta juz tuz tuz... Piernik jest po prostu super. Delikatny ale taki jak piernik byc powinien, slodki w sam raz i z duza doza orzechow i suszonych owocow tak jak lubie. Musze przyznac, ze moje norweskie znajome bardzo go zachwalaly a to juz duzy sukces! Przepis wg Dorotki troszeczke przeze mnie zmodyfikowany!
Skladniki:
- 200 g maki pszennej
- 200 g maki zytniej drobno mielonej
- 150 g masla
- 3/4 szklanki cukru
- 2 szklanki kefiru (uwaga u mnie szklanka = 150 ml)
- 250 g miodu
- 3 jajka
- 1 lyzeczka sody oczyszczonej
- 2 lyzeczki przyprawy do piernika
- 250 g rozdrobnionych bakalii (rozne rodzaje orzechow, rodzynki, morele, sliwki, figi, skorka pomaranczowa itd..)
- 2 lyzki cieplej wody
- 2 lyzki soku z cytryny
- okolo 350 g cukru pudru
Jajka ubic z cukrem na puszysta mase. Miod rozpuscic z maslem i odstawic do ostygniecia.
Dodac ubite jajka, bakalie z 1 lyzka maki oraz przyprawe do piernika i dokladnie wymieszac. Nastepnie ciagle mieszajac dodawac kefir na zmiane z maka wymieszana z soda. Wylozyc do 2 keksowek i piec w temp. 175 stopni C przez 50 min do tzw. suchego patyczka. Wyjac i ostudzic.
Wode wymieszac z sokiem z cytryny i cukrem pudrem a nastepnie polac ostygniete ciasto.
Smacznego!
Wode wymieszac z sokiem z cytryny i cukrem pudrem a nastepnie polac ostygniete ciasto.
Smacznego!
6 komentarzy:
Wygląda świetnie! Też go zrobiłam. Juz na święta. Czeka sobie w lodówce :)
Piękny piernik i cudny lukier,bialutki i świateczny...pozdrawiam.
Jaka niesamowita polewa!!! Piekny ten Twoj piernik :)
Pozdrawiam!
Wesołych i pięknych Swiąt Bożego Narodzenia! :))
Happy New Year !
o°
°o o°
__o°__
|HappY|
| New |
\\Year/
\\__/
__||__
>2009<
Szczesliwego Nowego Roku Elizo!!!
Pozdrawiam bardzo serdecznie!
Prześlij komentarz