sobota, 10 stycznia 2009

Fløtegratinerte poteter med brokkoli

Czyli talarki ziemniaczane pieczone w smietanie z brokulami i serem. Brzmi bosko prawda? A jest niesamowicie proste i smakuje cudownie. My uzywany ich zwykle do klopsow smazonych lub duszonego lososia. Zdjecie nie jest moze bardzo efektowne ale na prawde goraco polecam...

Skladniki:
  • 6 srednich ziemniakow
  • 1 cebulka
  • 1 brokul
  • 1 lyzka masla
  • 1 lyzeczka soli
  • 1/2 lyzeczki pieprzu swiezomielonego
  • kilka listkow swiezoutluczonej bazylii
  • szczypta rozmarynu
  • 400 ml smietanki (moze byc kremowka ale u nas zwykla)
  • okolo 100 ml utartego sera
Obrac ziemniaki i cebulke a nastepnie pokroic je w talarki. Wylozyc w wysmarowanej wczesniej zaroodpornej formie. Brokula podzielic na drobne rozyczki i rozlozyc na (lub pomiedzy) ziemniakach. Smietane wymieszac dobrze z przyprawami i polac nia ziemniaczki. Wstawic do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika. Piec okolo 30 minut po czym posypac calosc serem i piec jeszcze 15 min do uzyskania zloto-brazowej skorki serowej.
Smacznego.

4 komentarze:

andzia-35 pisze...

Bosko, to za mało powiedziane. a wygląda cudownie:))

Majana pisze...

Mniam, ależ apetycznie wygląda ! :)

Konsti pisze...

Mnie tez sie podoba... Trzeba bedzie skorzystac z przepisu:)

Bea pisze...

Elizo, swietny przepis! bardzo lubie takie ziemniaczane zapiekanki :)

Pozdrawiam!

Moje ulubione