Skladniki:
- 50 g drozdzy
- 125 g masla lub margaryny
- 500 ml mleka
- 100 ml cukru
- szczypta soli
- okolo 1300 ml maki
- 4 jajka (nie koniecznie)
- maslo do smarowania ciasta (okolo 75 g)
- 2-3 lyzki cukru
- 500 ml musu jablkowego
- 100 ml rodzynek
- 150 ml platkow migdalowych lub inne posiekane orzechy
- 1 jajko do posmarowania ciasta.
Maslo rozpuscic i dodac mleko a nastepnie podgrzec do temp. 37 stopni C. Dodac lyzke maki i cukru i rozpuscic w mieszance drozdze. Dodac cukier, jajka i sol a nastepnie po trochu dodawac make. Wszystko wyrobic na jednolita, niezbyt zbita mase. Zostawic pod przykryciem do podwojenia objetosci (min. 30 minut). Podzielic ciasto na 3 czesci i rozwalkowac kazda w kwadrat. Posmarowac wewnetrzna strone ciasta maslem, posypac cukrem a nastepnie wylozyc 1/3 czescia musu jablkowego. Na mus rozlozyc rodzynki i migdaly i calosc zlozyc lub zwinac w srodek. Przelozyc na blache, zlaczeniem ciasta do dolu. Naciac ostrym nozem w kilku miejscach (ja nacielam zbyt slabo) tak aby dobrze sie rozeszlo podczas pieczenia. Odstawic ponownie do wyrosniecia pod przykryciem na kolejne 30 min. Wysmarowac roztrzepanym jajkiem i piec w temp. 225 stopni C przez okolo 15-20 minut.
1 komentarz:
Jejciu Elizo, wygląda po prostu obłędnie!:)
Prześlij komentarz