czwartek, 15 stycznia 2009

Kringle med eple

Moja kolejna propozycja z kuchni norweskiej to ciasto drozdzowe zwane kringle z jablkami. Ciasto jest proste w wykonaniu, pachnie bosko a smakuje jeszcze lepiej... Tym razem ciasto samo w sobie wyszlo mi dosc slodkie, ale zwykle dodaje jeszcze glazure... Przepis jest na 3 sztuki. Ja zwykle pieke kilka i zamrazam ale tym razem podzielilam sie w pracy i z 3 upieczonych wczoraj zostal nam tylko kawalek.
Skladniki:
  • 50 g drozdzy
  • 125 g masla lub margaryny
  • 500 ml mleka
  • 100 ml cukru
  • szczypta soli
  • okolo 1300 ml maki
  • 4 jajka (nie koniecznie)
  • maslo do smarowania ciasta (okolo 75 g)
  • 2-3 lyzki cukru
  • 500 ml musu jablkowego
  • 100 ml rodzynek
  • 150 ml platkow migdalowych lub inne posiekane orzechy
  • 1 jajko do posmarowania ciasta.
Maslo rozpuscic i dodac mleko a nastepnie podgrzec do temp. 37 stopni C. Dodac lyzke maki i cukru i rozpuscic w mieszance drozdze. Dodac cukier, jajka i sol a nastepnie po trochu dodawac make. Wszystko wyrobic na jednolita, niezbyt zbita mase. Zostawic pod przykryciem do podwojenia objetosci (min. 30 minut). Podzielic ciasto na 3 czesci i rozwalkowac kazda w kwadrat. Posmarowac wewnetrzna strone ciasta maslem, posypac cukrem a nastepnie wylozyc 1/3 czescia musu jablkowego. Na mus rozlozyc rodzynki i migdaly i calosc zlozyc lub zwinac w srodek. Przelozyc na blache, zlaczeniem ciasta do dolu. Naciac ostrym nozem w kilku miejscach (ja nacielam zbyt slabo) tak aby dobrze sie rozeszlo podczas pieczenia. Odstawic ponownie do wyrosniecia pod przykryciem na kolejne 30 min. Wysmarowac roztrzepanym jajkiem i piec w temp. 225 stopni C przez okolo 15-20 minut.


1 komentarz:

Majana pisze...

Jejciu Elizo, wygląda po prostu obłędnie!:)

Moje ulubione