niedziela, 15 lutego 2009

Zupa klopsowa, pomidorowa

W ramach akcji tygodnia potraw z kasza manna, zrobilam dzis klopsy z uzyciem kaszy manny. Ale poniewaz jakos nie chcialam robic zwyklej zupy klopsowej, postanowilam troche poeksperymentowac i efekt wyszedl rewelacyjny! Przepis na klopsy nie jest moj wlasny poniewaz uzylam tego z Kuchni Ireny i Andrzeja, ale cala reszta jak najbardziej.
Skladniki:
  • 500 g miesa mielonego (u nas wieprzowe)
  • 3 lyzki kaszy manny
  • jajko
  • sol i pieprz do mielonego
  • 1 papryka
  • 2 marchewki
  • 1 seler naciowy
  • 1 cebula
  • kostka rosolowa
  • koncentrat pomidorowy
  • przyprawy: papryka, chili, tymianek, rozmaryn, bazylia
  • 800 ml wody
  • 100 ml mleka
  • 100 ml smietany
Mieso mielone polaczyc z jajkiem i kasza manna oraz doprawic sola i pieprzem. Marchewke obrac i utrzec na tarce o duzych oczkach. Lodygi selera naciowego poszatkowac na tarce, cebule i papryke pokroic w kostke. Cebule zeszklic na patelni w niewielkiej ilosci oleju, dodac marchewke, papryke i seler i wszystko zeszklic razem. Zagotowac wode, dodac kostke rosolowa a nastepnie formowac kulki z miesa i wrzucac je do gotujacego sie bulionu. Gotowac okolo 10 min. Nastepnie dodac zeszklone warzywa i gotowac przez kolejne 5 minut. Dodac 2 lyzki koncentratu pomidorowego (wg wlasnego uznania) i przyprawy. Ja uzylam swierzego tymianku, rozmarynu i bazylii, ktore utarlam razem w mozdziezu. Na koniec dodac mleko i smietane. Gotowac razem kolejne 5 minut. Mozna zagescic maka. Ja podalam zupe z gruboziarnistym makaronem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Moje ulubione