Ciekawe ilu z was pamieta jeszcze "czekolade" robiona domowym sposobem w czasach PRL. Mnie sie wlasnie takiej czekolady zachcialo ostatnio, a to tylko dlatego, ze w sklepie natknelam sie na mleko w proszku! Kocham takie smakolyki z przeszlosci albo dziecinstwa jak ktos woli. W domu taka czekolade robila moja siostra - z reszta najlepsza na swiecie - ale moja tez wyszla niezla...
Skladniki:
- 150 g masla lub margaryny
- 1/2 szklanki wody
- cukier waniliowy
- 4 lyzki kakao
- 4 szklanki mleka w proszku
Maslo lub margaryne rozpuscic, dodac wode i cukier. Wszystko dokladnie mieszac do calkowitego rozpuszczenia. Wylaczyc palnik, dodac kakao, cukier waniliowy i na koniec partiami dodawac mleko w proszku. Ja do mojej czekolady dodalam jeszcze szklanke platkow owsianych. Mase wylozyc na blache, talez lub inna plaska forme. Odstawic do calkowitego zastygniecia.
7 komentarzy:
Ja nie pamiętam takiej czekolady, bo moja mama jej nie robiła, za to mąż tak. Od jakiegoś już czasu wciąż mówi mi że przywiezie przepis od teściowej i mam taką czekoladę zrobić. Może w końcu się na to zdecyduję, kto wie?
dla mnie samo mleko w proszku to smak dzieciństwa
czekolady takiej nie robiliśmy,
ale blok czekoladowy owszem:-)
Blok pamiętam i cukierki palone na patelni i oczywiście mleko w proszku, ale takiej czekolady nie pamiętam. Moja mama ani babcia jej nie robiły. Ciekawa jestem jakże smakuje ? :))
Pozdrówki serdeczne.
Majana
Dzieki wam za komentarze. Ja prawde mowiac nie wiem co to jest blok czekoladowy - moze to jest to samo pod inna nazwa?
Na moje oko to to samo :) tylko, ze w bloku zdarzaly sie rodzynki i pokuszone ciacha :) najwspanialszy smak pod sloncem -ostatnio kupilam nawet cos co sie nazywa blok czekoladowy ale to nei bylo to... Spróbuje Twojego przepisu :)
pozdrawiam
uwielbiam taką i robię bardzo często :o)
czekolada pyszna aczkolwiek brakuje informacji o ilości cukru. Ja dałam 1,5 szklanki i wyszła lekko słodka
Prześlij komentarz